#Creatievefotochallenge

met Geen reacties

In de winter denken veel mensen dat er niet zoveel is om te fotograferen. Maar niks is minder waar! Ik laat je graag zien dat er in en om je huis ook genoeg is om te fotograferen. Je moet het alleen zien. Dus begin het jaar goed en doe mee met de creatieve foto challenge!
Geschikt voor iedereen met een camera. Wat voor soort camera maakt niet uit. Je kan mee doen met je spiegelreflex, compactcamera of met je telefoon. Als het maar een foto kan maken 😉

Iedere week in januari deel ik een onderwerp/thema met jullie waarmee je die week aan de slag kan gaan. Op die manier dwing ik je anders naar de spullen in je huis te kijken. Zo ontdek je de mooiste dingen om te fotograferen.
Het is een creatieve challenge dus ik daag je uit om de onderwerpen niet standaard van voren te fotograferen, maar wees creatief! De thema’s zijn bewust ruim gekozen zodat je binnen het kader nog alle kanten op kan.

Deel je foto op instagram met de #creatievefotochallenge en tag mij @evelienijpelaar. Dan zie ik jullie resultaten voorbij komen. Aan het einde van de week deel ik, afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers, een aantal resultaten en ook een eigen foto.
Je mag natuurlijk meer dan 1 foto delen! Leuk zelfs!

P.S. Mocht je geen instagram hebben dan kun je hieronder ook de opdrachten vinden en dus gewoon mee doen!

Week 1.

Als je mij al langer volgt of als je een workshop bij me hebt gevolgd weet je dat ik dol ben op structuren. Dus de eerste week van dit jaar staat in het teken van STRUCTUUR.
Kijk eens rond in je huis (of tuin) en ga op zoek naar materialen en spullen met een mooie structuur en /of textuur. Maak daar een creatieve foto van!

Ik ben heel benieuwd naar de resultaten!

Tip! Is het al wat donker in huis? Fotografeer dicht bij het raam voor een mooie lichtval. Je kan ook je isowaarde wat hoger zetten. Let wel op voor ruis. Evt kan je een lamp gebruiken voor extra licht of je flitser maar dit vergt wat meer ervaring.

Week 2.

Kijk eens wat beter naar de SCHADUWEN in je huis. Vaak zijn er hele mooie schaduwen te vinden op een zonnige dag. Of pak een lamp en creëer zelf de mooiste schaduwen met verschillende objecten.

Maak jij een abstract (zwart wit) beeld?

Tip! Fotografeer je met kunstlicht en automatische witbalans dan krijg je vaak een gele gloed over je foto. Dit kan je corrigeren door in je fotobewerkingsprogramma de witbalans aan te passen. Het makkelijkst gaat dat door met het pipetje op een stukje in je foto te klikken wat echt wit moet zijn. Dan wordt de gehele foto aangepast.
Je kan ook voordat je de foto maakt de witbalans op je camera op kunstlicht zetten. Dan corrigeert je camera direct je foto.

Tip! Maak je een zwart wit beeld dan is het fijn als het contrast hoog genoeg is. Daarmee bedoel ik dat er echt zwart en echt wit in je beeld te zien is. Een grijs plaatje is vaak saai. Een foto met echt zwart en echt wit is veel krachtiger.
In je histogram betekent dit dat de curve juist aan de uiteindes hoog is en in het midden laag.

Week 3.
Deze week gaan we voor KLEUR. Maak een foto die van je scherm afspat! Een explosie van kleur. Dat kan 1 kleur zijn of meerdere kleuren dat maakt niet uit. Leef je uit!

Tip! Sommige kleuren passen heel goed bij elkaar, andere kleuren versterken elkaar en sommige stoten elkaar juist af. Let daar op als je verschillende kleuren gebruikt. Dit kan op gevoel of je kan een kleurencirkel gebruiken.Ga je voor een harmonieus geheel door aangrenzende kleuren te gebruiken uit de cirkel? Of wil je een krachtiger effect en gebruik je de complementaire (tegengestelde) kleuren? 

Tip! Zet je instellingen (zoals iso waarde en witbalans) na het fotograferen weer terug op standaard. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk met verkeerde instellingen begint te fotograferen. 

Tip! Ik hou ervan de dingen anders in beeld te brengen dan anders. Gebruik eens een ander standpunt. Experimenteer daar eens mee! Maak het eens abstract. 


Deze vierde week staat in het teken van LIJNEN. Ga op zoek naar meerdere lijnen bij elkaar of een krachtige lijn die je beeld vult. Denk aan je compositie bij het maken van de foto!

Tip! Let op invoerende lijnen in je compositie. Leidt het oog je foto in.
Kijk eens in je bestekla voor mooie lijnen!

Tip! Heb je geen macrolens maar wil je wel iets van heel dichtbij fotograferen? Maak dan de foto zo dicht als lukt en snij de foto later bij op de computer. Zo kan je toch een abstract beeld maken. 

De laatste week alweer van de creatieve fotochallenge!
Wist je dat FRUIT en GROENTE ook heel fotogeniek is? Thema’s zoals structuur, kleur en lijnen komen terug bij dit onderwerp.

Ga eens experimenteren met het fotograferen van fruit en groente en je zult zien dat het een prachtig onderwerp is.

Tip! Wacht niet te lang met het fotograferen als je fruit wil snijden. Als je te lang wacht verlept het.
Je hoeft fruit dus niet altijd in z’n geheel te fotograferen.

Tip! Fotografeer je heel dichtbij, dan kan het zijn dat je autofocus niet nauwkeurig genoeg is. Stel dan handmatig scherp.

Bedankt voor je deelname! De creatieve fotochallenge zit er op. Hopelijk ben je geïnspireerd door alle foto’s en ga je met nieuwe ideeën zelf aan de slag. Zin om nog meer te leren rondom (macro)fotografie? Doe dan mee met een van de workshops! Bekijk het volledige aanbod hier.

Kijk voor de resultaten van de Creatieve Fotochallenge in mijn aparte blog.